Kisiel rabarbarowy

Cześć!

Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni!





Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. 


Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)


A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)

Zapraszam!


Kisiel rabarbarowy


Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/2 l wody
  • kilka łyżek cukru (ok. 4 wystarczą)
  • 2-4 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej

  • śmietana kremówka
  • cukier puder

Wykonanie:
Rabarbar myjemy oraz drobno kroimy, następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 l wody. Dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki i się zacznie rozpadać.


Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy do rabarbaru, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.




Podajemy na ciepło lub na zimno, ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem lub z domowej roboty lodami waniliowymi.


Smacznego!



7 komentarze:

  1. Super! Pomysł wykorzystam, bo kisiel lubię, rabarbar również. Połączenie musi być ekstra. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli kisiele to tylko domowe, i to jeszcze rabarbar, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis, który mam ochotę wypróbować :) Nigdy nie robiłam domowego kisielu, ale po sukcesie z domowym budyniem mówię TAK wszelkim takim eksperymentom.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kisiel z rabarbarem! Nie widziałam jeszcze takiego ani nie próbowałam, muszę spróbować, wygląda po prostu pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm nigdy nie jadłam kisielu rabarbarowego, ale chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, cudne fotki i jeszcze pyszniejsza zawartość miseczko-kubeczka:)
    dziękuję za udział w akcji!:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorąco polecam, dajcie znać czy Wam smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.