Drożdżówki z rabarbarem i razową kruszonką

Witam Was!

Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty.

W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar!

Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta.

Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki ciasta z jej największą ilością.


Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!


Zapraszam!

Drożdżówki z rabarbarem i razową kruszonką


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być aromat lub cukier waniliowy)
  • 70 ml mleka (ciepłe)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 30 g masła (roztopione i lekko wystudzone)
  • szczypta soli

  • 3 łodygi rabarbaru
  • cukier
  • 1 jajko
Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła


Wykonanie:
Jak zwykle przy ciastach drożdżowych pracę zaczynamy od zrobienia zaczynu. 


Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, mleko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.


Ja ostatnio robię zaczyn w przezroczystej wysokiej szklance, miło się patrzy, jak się przesuwa do góry :-).


Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jednym naczyniu, dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.


Następnie ciasto cienko wałkujemy na ok. 1 cm i wykrawamy dużą szklanką kółka, które ponownie zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiły objętość.




W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy lub nie i drobno kroimy.


Przygotowujemy również kruszonkę - łączymy mąkę, cukier i masło. Możecie ją wykonać z mąki pszennej, mi jej zwyczajnie zabrakło, dlatego też wykorzystałam razową.


Mniejszą szklanką na każdej drożdżówce robimy duże wgłębienie w które wsypujemy rabarbar, odrobinę cukru, brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, całość posypujemy kruszonką.




Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Polecam pilnować, ponieważ moje bardzo szybko się rumieniły.


Smacznego!


Czas na piknik z home&you - półmetek!


6 komentarze:

  1. Dobrze, że zaraz wyciągnę moje drożdżowe ciacho bo bym się zaśliniła :) i jeszcze bzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj szukałam rabarbaru, ale jeszcze nie ma... Za to kupiłam sobie szparagi, a co ;)
    Twoje drożdżówki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, nie ma nic lepszego na śniadanko w maju, niż domowa drożdżóweczka z rabarbarem:)
    dziękuję za udział w akcji!:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.