Sernik walentynkowy

Cześć!

Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1,4 razy? 




Nie macie jeszcze pomysłu? 


To macie tu kilka wskazówek...


Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. 


Można go kupić prawie na całym świecie. 


Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. 


Firma pochodzi z Włoch.


Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!


Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować na Walentynki jest pyszny i mega kremowy!


Nigdy nie zrobiłam, ani tym bardziej nie jadłam tak kremowego sernika.


W smaku nie odnajdziemy klasycznego smaku Nutelli®, ponieważ nieco ginie w połączeniu z serem, bardziej przypomina kremowy deser Monte®, który również jest wyborny!


Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki.


Zapraszam!


Sernik walentynkowy z Nutellą® a la Monte®


Składniki:
  • 200 g ciastek typu digestive pokruszonych na pyłek
  • 50 g roztopionego masła


  • 500 g twarogu sernikowego, kremowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki oraz 1 łyżka dodatkowo
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kremu Nutella® (można użyć również innego kremu czekoladowo-orzechowego)

Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie mieszamy z masłem i tą masą wyklejamy spód tortownicy (ja używam silikonowej). Musimy dokładnie podociskać masę, aby się skleiła.


Ser, jajka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę.


Dzielimy na 2 równe połowy i do jednej dodajemy Nutellę®.




Białą masę wylewamy na spód ciasteczkowy, zostawiamy niewielką ilość masy do dekoracji.


Ciemną masę wylewamy na jasną, delikatnie, łyżką, bo jest nieco cięższa, przez dodatek kremu.


Na wierzchu robimy kropki z jasnej masy i za pomocą wykałaczki, przeciągamy do środka (od zewnątrz do środka tortownicy) i tym sposobem tworzymy urocze, małe serduszka.


Sernik pieczemy ok. 35 minut w 180 st.


Ma być lekko ścięty. Następnie studzimy go i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.




Smacznego!


11 komentarze:

  1. Brzmi super! Ale czy ser może być taki najzwyklejszy wiaderkowy z supermarketu czy osoby bez dostępu do uczciwego wiejskiego twarogu nie powinny się za ten sernik zabierać? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam z wiaderkowego, wyszedł :D

      Usuń
    2. Dzięki, bardzo się cieszę i wobec tego wypróbuję na chłopaku ;)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że mu zasmakuje :D

      Usuń
    4. Sernik cudowny! Upiekłam dużą blachę z podwójnej ilości składników, zniknął w trzy godziny - nie doczekał walentynek :) Dzięki!

      Usuń
    5. Bardzo cieszą mnie takie komentarze :D Super, że smakował :)

      Usuń
  2. Absolutnie polecam dietę 17-dniową :) Można się nauczyć, jak zdrowo jesć :) A u Ciebie widzę przepiękny i mega smaczny, niewątpliwie, sernik! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak duża forma? 20 cm będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a! i spokojnie można piec w kąpieli wodnej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w foremce 22 cm średnicy, a co do kąpieli wodnej - niestety nie doradzę, bo jeszcze nigdy żadnego sernika tak nie robiłam :)

      Usuń
    2. ja dość raczkuję w temacie serników, ale tą kąpielą wodną byłam zachwycona ;) dzięki! :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.