Cześć!
Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz?
Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.
Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.
Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor.
W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.
Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później.
Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.
Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)
Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.
Domowe obwarzanki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 160 ml mleka (ciepłe)
- 80 ml wody (ciepła)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- jajko
- mak, sezam, kminek
Wykonanie:
Kilka godzin przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem zmieszanym z wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy mieć obwarzanków (np. ok. 15).
Są dwa sposoby formowania obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto wodą.
Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż obwarzanek będzie taki jak chcemy.
Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy wodą do połowy i gotujemy aż woda zawrze.
Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.
Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.
Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
Pieczemy je ok 25 minut.
Smacznego!