Najlepsze domowe oponki serowe

Cześć!

Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjne oponki serowe!


Jest to już ostatni przepis związany z Tłustym Czwartkiem.


Przepis na pączki, faworki, a pomysł na nadzienie pączków tutaj :)


Oponki zrobiłam na podstawie przepisu Margarytki, która z okazji czwartkowego święta przygotowała specjalną akcję konkursową o której poczytacie tutaj.


Jest to już druga akcja Margarytki, w której uczestniczę. Poprzednio wspólnie piekliśmy rogale marcińskie.




Zapraszam!

Najlepsze domowe oponki serowe


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej (być może będziemy potrzebować więcej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ale nie greckiego)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego masła (przestudzone)
  • 2 łyżki alkoholu np. wódki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki (mąkę stopniowo) i zagniatamy ciasto.

Pod koniec wyrabiania ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt lepiące się, to dodajemy więcej mąki.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wycinamy duże kółka szklanką, a małe kółka w środku kieliszkiem.



Smażymy na rozgrzanym oleju, sprawdzamy go poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta, jeśli wypłynie i się zrumieni, tzn. że temperatura jest wystarczająca.

Smażymy na rumiano z obu stron, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!