Szampańskie galaretki

Cześć :)

Witam Was już w NOWYM ROKU ! :)


Jak się czujecie? Dobrze? Źle?


Jeśli tak sobie, to zapraszam po przepis z ostatniego wpisu, może pomoże :)


A tymczasem uporządkujmy resztki jedzenia i alkoholów po wczorajszej imprezie.


Zapewne większość z Was ma resztki szampana...




Ja osobiście za nim nie przepadam, tylko symbolicznie wypiłam kieliszek, więc duża część butelki została.


Co można z nią zrobić? Poniżej znajdziecie prosty pomysł jak spożytkować to co nam zostało.


Zapraszam!


Szampańskie galaretki


Składniki:
  • 350 ml szampana
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki (może być inny smak)

Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.




Lekko studzimy.


Łączymy z szampanem (delikatnie, szampan ma bąbelki i przy zbyt gwałtownym wlaniu cały się spieni).




Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki (na kilka godzin).


Galaretka gotowa!





Smacznego!


Galaretkę możecie również zrobić z szampana, soku owocowego i żelatyny (odpowiednią proporcję na 1 l płynu znajdziecie na opakowaniu).



8 komentarze:

  1. super pomysł, na pewno wykorzystam, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo mi się podoba. Szczególnie, że też nie jestem wielbicielką picia tych wszystkich win musujących.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano właśnie, nie trzeba pic, można zjeść :D

      Usuń
  3. Ja szampana uwielbiam, więc u nas nic się nie uchowało. Ale dla takich galaretek troszkę bym zostawiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno już ktoś z czytelników je testował i również poleca, więc warto zrobić :D Warto kupić szampana nie do picia, tylko do hmm... galaretkowania :D

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.