Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola

Cześć :)

Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola!


Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :)




Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia".


Zapraszam!


Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola


Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz


  • ser gorgonzola (np. z Biedronki)
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy i studzimy.


Cebulę drobno kroimy, dorzucamy do ziemniaków, mięso również i mieszamy.


Dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle bułki tartej, aby konsystencja była odpowiednia do formowania pulpecików.




Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.


Śmietanę podgrzewamy na patelni, dodajemy rozdrobniony ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy majonez.


Pulpeciki podajemy z sosem i np. z makaronem.


Smacznego!


6 komentarze:

  1. też mam na nie chrapkę, zastanawiałam się właśnie czy podać je z czymś, czy raczej jako samodzielne danie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, to zależy od ilości :) Jeśli zrobisz dużo, to faktycznie nie trzeba nic do nich dodawać prócz sosu.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi apetytu na jakieś pulpeciki :) Tak apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. pulpeciki znam, sosu nie, na pewno spróbuję. alisz Polecam podawać je z sałatką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem pewnie będą z sałatką, albo same :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.