Kokosowa chmurka

Cześć :)

Dzisiaj prezentuję deser, który już od dawna chodził mi po głowie.





Bita śmietana, biała czekolada, kokos... mmm... niebo w gębie!


Zapraszam!


Kokosowa chmurka


Składniki:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (plus wiórki do dekoracji)
  • chrupki błonnikowe kokosowe (np. GoodFood)
  • perełki cukrowe

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy drobno i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.


Śmietanę ubijamy na sztywno, uważając aby jej nie "przebić".


Czekoladę bardzo powoli wlewamy do śmietany, ciągle miksując na niskich obrotach.

Delikatnie, bo inaczej śmietana się zważy.

Na koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.




Na spód dwóch pucharków wsypujemy chrupki, przykrywamy pierwszą warstwą kremu, następnie znów chrupki, krem, na wierzchu mocno oprószamy wiórkami i dekorujemy kilkoma perełkami.


Wstawiamy na noc do lodówki.


Smacznego!



7 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Cokolwiek, co tak wygląda, musi smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, biała czekolada i bita śmietana to jest to :D

      Usuń
  2. o jakie pyszne, chyba sobie kiedyś takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi leci jak na to patrzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ślicznie :)
    Taki biały deser akurat by się wpasował w aurę za oknem :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.