Likier kokosowy

Cześć!

Święta, święta i po świętach...


A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego!




Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania!



Likier kokosowy


Składniki:
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g wódki 40%
  • ok. 200 ml słodzonego mleka skondensowanego (pół dużej puszki)
  • 75 ml przegotowanej, wystudzonej wody (ewentualnie więcej, jeśli likier wyda się za mocny)


Wykonanie:
Do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką. Butelkę zamykamy, wstawiamy do szafki kuchennej (temp. pokojowa) i zapominamy o niej na 2 tygodnie.




Po tym czasie kokos dokładnie odsączamy, wyrzucamy, a do pozostałego przesączu dodajemy mleko, wodę i dokładnie mieszamy.




Likier dobrze smakuje sam, jednak możecie go również dodać do kawy.


Smacznego!


12 komentarze:

  1. Musi być obłędny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale - musi być pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zapraszam do samodzielnego przetestowania :)

      Usuń
  4. a ile mleka i wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dokładnie podane w składnikach :)

      Usuń
  5. 200 g wódki? ile to będzie ml ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej tyle samo, więc można dać 200 ml :)

      Usuń
  6. Więcej, bo alkohol jest lżejszy od wody, więc 1ml alkoholu NIE równa się 1g wagowy.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.