Naleśniki po staropolsku

Cześć :)

Dzisiaj pora na przepis na naleśniki :)

Pewnie większość z Was robi naleśniki na oko, jednak mi wpadł w ręce przepis, który wyglądał dość ciekawie, więc postanowiliśmy go zrobić :)



Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej"


Naleśniki po staropolsku



Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 białka
  • sól
  • masło do zasmażenia
  • cukier puder
  • dżem/konfitura - u nas konfitura truskawkowa, konfitura morelowa i mus jabłkowy

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Mleko, żółtka, szczyptę soli i masło również ubijamy.

Stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy.



Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek.

Po usmażeniu wszystkich naleśników wypełniamy je nadzieniem, składamy w trójkąt i obsmażamy na maśle.



Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!



6 komentarze:

  1. Ojej, skusiłaś mnie tymi pięknymi naleśniczkami :) Robię dziś na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie najlepsze! :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają kusząco ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są i tak bym zjadła, ale czy w "starej polsce" znano naleśniki? Te wszystkie knajpy w Polsce, które mają jadło staropolskie to jest ściema :P, bo wtedy jadano tak tłusto i tak (jak dla nas) dużo i okropnie, że byśmy nie dali rady;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz... nie mam 100% pewności czy ich nie było, bo może coś jadano takiego? :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.