Faszerowana papryka

Cześć :)

Od dawna miałam ochotę na faszerowaną paprykę...

Kupiłam 2 papryki, kupiłam mięso, wróciłam do domu, po czym okazało się, że nie ma kaszy gryczanej... a właśnie ją chciałam użyć do nadzienia... nie było kaszy, ale był makaron ryżowy :) 




Coś trzeba było wykombinować :)



Faszerowana papryka


Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • sos sojowy, sos chili z ananasem

Wykonanie:

Papryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środek, uważając aby nie uszkodzić ścianek.

Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie.




Mięso podsmażamy z pokrojoną w półkrążki cebulą, pokrojonym w kostkę bambusem, oliwkami pokrojonymi w krążki i rozdrobnionym czosnkiem.

Makaron odsączamy, mieszamy z mięsem i doprawiamy.

Farszem napełniamy papryki, zakrywamy.




Farszu wychodzi dość sporo, spokojnie można by nim napełnić 4 średnie papryki.

Pieczemy ok 1-1,5 h w 180 st. - do miękkości.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Jadłabym ;)
    Robiłam ostatnio z kuskusem, z pęczakiem - tylko zapiekane krócej bo ok 40 minut, tyle że w jakiej temperaturze nie powiem: za stary mam piekarnik.
    Dzisiaj podejrzałam chyba na Quchnivege wersję śniadaniową: ćwiartki nadziewane twarogiem. Będzie pyszne śniadanie jutro w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na farsz, bardzo lubię takie papryki faszerowane :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.