Dyniowe placuszki

Cześć :)

Dzisiaj kolejne jesienne danie z dynią w roli głównej :)



Przepis na placuszki pochodzi z "książeczki" w postaci małych kart "Kuchnia Polska podręczne przepisy" wyd. Publicat.



Bardzo smaczne wyszły :) 



Dyniowe placuszki



Składniki:

  • 500 g dyni (masa obranej)
  • 60 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Dynię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Masło roztapiamy i lekko ostudzone ucieramy z żółtkami.




Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Mąkę i cukier przesiewamy przez sitko do dyni, dodajemy masło z żółtkami. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.




Smażymy na oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem :)

Smacznego!

Dyniowe przysmaki


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.