Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem

Witam :)

Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka.


Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :)

Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało...

W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką.

Kruche babeczki z budyniem i śliwkami


Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 75 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 
  • 1 żółtko 

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego 
  • 400 ml mleka 
  • 1 łyżka cukru 
  • śliwki 

Wykonanie:

Zagniatamy kruche ciasto w podanych składników, formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie możemy zająć się śliwkami - myjemy je dokładnie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki.

Tym razem do wykonania przepisu użyłam metalowej blachy na babeczki. Każdy dołek wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, a następnie wylepiłam ciastem, dość cienko - wystarczyło na 10 babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 10-15 minut.

W tym czasie przygotowujemy budyń - ja użyłam trochę mniej mleka, niż podano w przepisie, aby budyń był bardziej gęsty. Generalnie budyń wykonujemy wg. przepisu z opakowania, z pominięciem 100 ml mleka :)


Po wyciągnięciu z piekarnika, każdą babeczkę napełniamy ok 2 czubatymi łyżeczkami budyniu i na każdej kładziemy połówkę śliwki, lekko dociskając.


Babeczki znów wstawiamy do piekarnika, do nieco niższej temperatury czyli 150 st. i pieczemy jeszcze przez pół godziny.

Smacznego!