Rogaliki to jeden z wielu wypieków, które miło wspominam z rodzinnego domu :)
Dość pracochłonne, ale opłaca się ciut zmęczyć dla późniejszego efektu. Przepis wygląda bardzo prymitywnie i niepozornie, ale tak to już bywa, że powstaje coś z niczego :)
Kruche rogaliki
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 400 g masła
- 12 łyżek zimnej wody
- marmolada (najlepiej dość sztywna, ale może też być Wasza ulubiona)
- cukier puder
Wykonanie:
Masło siekamy razem z mąką, dodajemy wodę i zagniatamy kruche ciasto. Jak to bywa z kruchym - potrzebuje ono posiedzieć 30 minut w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkowujemy dość cienko, dosłownie kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty i na każdym z nich umieszczamy marmoladę (ok. 1 łyżeczki). Zwijamy zaczynając od szerszego końca.
Rogaliki pieczemy ok 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!