Chleb otrębowy

Cześć :)

Każdy kto kiedyś próbował diety Dukana (ja jestem w trakcie drugiego podejścia do niej :) ) wie, że głównym jej punktem (oprócz jedzenia protein) jest spożywanie codziennie 3 łyżek otrębów...

Najlepszym sposobem jest przemycanie ich w chlebie (chociaż naleśniki też nie są złe :) ). Czasem też robię małe bułeczki z 3 łyżek otrębów.

Dzisiaj chlebek na podstawie przepisu z książki "Chleb domowy wypiek" Wydawnictwa SBM.


Chleb otrębowy


Składniki:

  • 25 dag mąki (w moim wykonaniu była to mieszanka pszennej, żytniej razowej oraz graham) 
  • 16 łyżek otrąb pszennych 
  • 8 łyżek otrąb owsianych 
  • 24 g świeżych drożdży/ 1 opakowanie drożdży suchych 
  • 3 jajka 
  • 10 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej 0%) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru (aby drożdże zaczęły "pracować") 
  • 5 łyżek ciepłej wody 

Wykonanie:

Rozpoczynamy od zaczynu - drożdże rozdrabniamy, dodajemy do nich cukier, wodę, łyżkę mąki, mieszamy aż do rozpuszczenia się drożdży i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.

W międzyczasie mielimy otręby, oczywiście jeśli mamy czym :) Ja używam do tego dość starego elektrycznego młynka do kawy :) Często też robię nim cukier puder ze zwykłego cukru :)

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto wychodzi dość rzadkie. Miskę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości.

Przygotowujemy niewielką keksówkę - smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką lub otrębami.

Chleb możemy posypać płatkami owsianymi, sezamem, makiem - co kto lubi. Ja wybrałam mak i sezam. Chleb trzeba posmarować np mlekiem przed posypaniem, ja tego nie zrobiłam i niestety prawie wszystko odpadło :)

Przed pieczeniem:


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 10 minut, następnie w 180 st. przez 15 minut (do suchego patyczka)


Chleb powinien wystarczyć nam na 8 dni (zalecenie dla osób będących na diecie Dukana).


Po spróbowaniu - jest bardzo miękki (pewnie to dzięki obecności jajek), bardzo delikatny i smaczny, chyba najlepszy chleb jaki zrobiłam :)

Smacznego!