Dzień dobry!
Najprostsze dania są zdecydowanie najlepsze. Ostatnio w naszej kuchni królują właśnie takie proste, szybkie i jednocześnie pyszne potrawy. Dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat sałatki greckiej - są pomidory, ogórki, oliwki i feta, ale jest też świetnie pasująca do tego zestawu ciecierzyca i granat. Wszystkie składniki idealnie komponują się w smaczną i sycącą sałatkę idealną na obiad czy też przekąskę.
Sałatka z ciecierzycy, fety i pestek granatu
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 10 pomidorków cherry
- 1 długi ogórek
- 1 owoc granatu
- 250 g sera feta
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy warzywo w kostkę. Z granatu wyciągamy pestki. Ser feta kroimy w kostkę (warto nóż posmarować delikatnie oliwą, aby nam się lepiej go kroiło). Oliwki kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy.
Całość doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!