Dzień dobry!
Jeśli śledzicie blogi kulinarne, macie własne przydomowe ogrody lub po prostu byliście w jakimś parku na pewno zauważyliście, że właśnie trwa sezon na jedne z najbardziej aromatycznych kwiatów! To małe, niepozorne, czasem bardziej fioletowe, czasem mniej kwiaty o zniewalającym zapachu. Jak tylko zobaczyłam, że kwitną to zaczęłam na nie polować. Nie powiem, ale odwiedziliśmy kilka lasów z marnym skutkiem ;-). Mimo wszystko udało się znaleźć odrobinę kwiatów, z których udało mi się przygotować nalewkę, dżem i te pięknie prezentujące się, słodkie, fiołkowe babeczki :-).
Babeczki z fiołkami wonnymi
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mleczka kokosowego
- 1 jajko
- 130 g cukru (można wykorzystać cukier fiołkowy)
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka syropu lub nalewki fiołkowej
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru
- fiołki wonne
- dżem fiołkowy
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na muffinki. Do składników mokrych stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Z wystudzonych babeczek wycinamy środki za pomocą specjalnego plastikowego przyrządu. W powstałe otwory nakładamy dżem fiołkowy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej serek mascarpone i cukier. Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki za pomocą ozdobnej tylki.
Na koniec każdą babeczkę dekorujemy kwiatami fiołków wonnych.
Smacznego!