Babeczki z fiołkami wonnymi

Dzień dobry!

Jeśli śledzicie blogi kulinarne, macie własne przydomowe ogrody lub po prostu byliście w jakimś parku na pewno zauważyliście, że właśnie trwa sezon na jedne z najbardziej aromatycznych kwiatów! To małe, niepozorne, czasem bardziej fioletowe, czasem mniej kwiaty o zniewalającym zapachu. Jak tylko zobaczyłam, że kwitną to zaczęłam na nie polować. Nie powiem, ale odwiedziliśmy kilka lasów z marnym skutkiem ;-). Mimo wszystko udało się znaleźć odrobinę kwiatów, z których udało mi się przygotować nalewkę, dżem i te pięknie prezentujące się, słodkie, fiołkowe babeczki :-).


Babeczki z fiołkami wonnymi


Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 1 jajko
  • 130 g cukru (można wykorzystać cukier fiołkowy)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka syropu lub nalewki fiołkowej 

Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru 

  • fiołki wonne
  • dżem fiołkowy

Wykonanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto na muffinki. Do składników mokrych stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.

Foremki napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Z wystudzonych babeczek wycinamy środki za pomocą specjalnego plastikowego przyrządu. W powstałe otwory nakładamy dżem fiołkowy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej serek mascarpone i cukier. Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki za pomocą ozdobnej tylki.


Na koniec każdą babeczkę dekorujemy kwiatami fiołków wonnych.


Smacznego!