Dzień dobry!
Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje pączki będą idealne!
1. Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę
pokojową. W czasie formowania pączków staraj się nie podsypywać ich mąką.
2. Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 st.
Temperaturę sprawdzisz za pomocą termometru lub wrzucając kawałek ciasta, jeśli
zacznie się smażyć i rumienić tzn. że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Zbyt
chłodny tłuszcz spowoduje duże wchłonięcie się go do ciasta, zbyt rozgrzany
spowoduje szybkie zrumienienie się ciasta, podczas gdy środek zostanie surowy.
Pączki możesz sprawdzić wykałaczką, podobnie jak ciasto w trakcie
pieczenia. Faworki lub pączki smażone na
smalcu będą bardziej chrupiące. Zbyt wysoką temperaturę tłuszczu można obniżyć
wrzucając do niego obranego ziemniaka.
3. Aby pączki były mniej tłuste, do ciasta dodaj spirytus lub
ocet (2 łyżki na 1 kg ciasta) lub gotowe odsącz na papierowym ręczniku.
4. Charakterystyczną obwódkę pączka uzyskamy wtedy kiedy
ciasto jest dobrze wyrośnięte, a tłuszcz zajmuje 1/2-2/3 objętości garnka.
Pączki powinny swobodnie pływać po nim i nie dotykać dna.
5. Aby pączek miał idealny kształt wrzuć go do tłuszczu do
góry nogami, aby odkształcenie od deski na której wyrastał się zaokrągliło.
6. Pączki można nadziewać przed smażeniem. Nadzienie należy
ułożyć na środku, a ciasto dokładnie zalepić. Usmażone pączki nadziewamy kiedy
są jeszcze ciepłe, za pomocą specjalnej długiej końcówki szprycy cukierniczej.
7. Nie używaj plastikowych akcesoriów kuchennych, które nie
są odporne na wysokie temperatury.