Dzień dobry!
Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają białka, z którymi później nie wiadomo co zrobić :-). Oczywiście można je od razu zamrozić. Można również przygotować z nich pavlovą, można też zrobić małe bezy czy kokosanki, a nawet babkę białkową. A można też je wykorzystać bardzo szybko na pożywne śniadanie na słodko jakim bez wątpienia jest omlet z karmelizowanymi jabłkami.
Omlet białkowy z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 jabłko łąckie
- 1 łyżka miodu
- odrobina masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Na koniec dodajemy do nich mąkę i delikatnie mieszamy.
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, następnie owoc kroimy w średnią kostkę.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy odrobinę masła, a następnie białko na omlet. Smażymy na rumiano z obu stron. Następnie omlet układamy na desce i kroimy w kostkę zbliżoną do jabłek.
Na patelnię nakładamy kolejną małą porcję masła, miód i jabłka. Smażymy aż się lekko skarmelizują i zmiękną. Na koniec dodajemy cynamon.
Pokrojony omlet nakładamy na talerz, a na nim układamy jabłka oraz polewamy sosem, który powstał w czasie podsmażania.
Smacznego!