Dzień dobry!
Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy słodkiej, jeszcze ciepłej drożdżówki z serem, takiej jak z cukierni, a nawet lepszej! Mocno maślana, z pomarańczowym aromatem, słodkim lukrem i pysznym nadzieniem, którego jest w sam raz i nikt go nie żałował :-). Może i drożdżówek nie będziecie mieć po chwili w ręce, a dopiero po ok. 2-3 godzinach, ale za to ich smak... wszystko wynagrodzi! :-) Zainspirowałam się oczywiście przepisem od Królowej Wypieków - Doroty :-).
Drożdżówki z serem
Składniki:Ciasto:
- 180 ml kefiru
- 90 g masła
- 3 jajka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g drożdży suchych
Nadzienie:
- 500 g sera sernikowego (ja zawsze używam tego firmy Wieluń)
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- kandyzowana skórka pomarańczy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier puder
- mleko
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy je w ciepłe miejsce, pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąka i wałkujemy na duży prostokąt, ok. 1/2 cm grubości, który następnie dokładnie smarujemy farszem. Z prostokąta zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ją w plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek skręcamy, aby utworzyć z niego ósemkę. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z cukru pudru i kilku łyżek mleka, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!