Lody borówkowe (jagodowe) na maślance

Dzień dobry!

Do Polski nadchodzi fala upałów, pora się na nie dobrze przygotować... Woda, kostki lodu, cytrusy i inne ulubione dodatki do lemoniady, orzeźwiające drinki, lekkie dania bez gotowania i... lody! 

Niestety sezon na borówki już się kończy, będąc w sobotę na zakupach widziałam je tylko na dwóch stoiskach, oczywiście zaopatrzyłam się na kilka dni, bo uwielbiam szybkie koktajle z nich z dodatkiem maślanki. Postanowiłam mój ulubiony koktajl przekształcić w pyszne lody, na które Was dzisiaj zapraszam!

Lody borówkowe na maślance

Lody borówkowe (jagodowe) na maślance


Składniki:
  • 400 g maślanki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ½ l borówek (jagód)
  • 100 g cukru

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą śmietankę delikatnie mieszamy z maślanką, dodajemy umyte, oczyszczone z ogonków i osuszone borówki. Masę wlewamy do maszynki do lodów i kręcimy lody ok. 30 minut. Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.

Lody borówkowe na maślance

Smacznego!