Dzień dobry!
Do Polski nadchodzi fala upałów, pora się na nie dobrze przygotować... Woda, kostki lodu, cytrusy i inne ulubione dodatki do lemoniady, orzeźwiające drinki, lekkie dania bez gotowania i... lody!
Niestety sezon na borówki już się kończy, będąc w sobotę na zakupach widziałam je tylko na dwóch stoiskach, oczywiście zaopatrzyłam się na kilka dni, bo uwielbiam szybkie koktajle z nich z dodatkiem maślanki. Postanowiłam mój ulubiony koktajl przekształcić w pyszne lody, na które Was dzisiaj zapraszam!
Lody borówkowe (jagodowe) na maślance
Składniki:
- 400 g maślanki
- 250 ml śmietanki 30%
- ½ l borówek (jagód)
- 100 g cukru
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą śmietankę delikatnie mieszamy z maślanką, dodajemy umyte, oczyszczone z ogonków i osuszone borówki. Masę wlewamy do maszynki do lodów i kręcimy lody ok. 30 minut. Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.
Smacznego!