Dzień dobry!
Letnie, wakacyjne miesiące to czas kiedy możemy odpocząć,
sięgnąć do lektur, na które wcześniej nie mieliśmy czasu. Zapraszam Was na
krótki przegląd nowości wydawniczych idealnych do letniej lektury.
Zieleninę czyli bloga Magdy obserwuję już od dłuższego
czasu. Mimo iż nie jestem wegetarianką, to z miłą chęcią przyglądam się wege
inspiracjom. Bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że Magda wydaje swoją pierwszą
książkę kulinarną. Twarda oprawa, papier „ z duszą” o charakterystycznej
szorstkiej fakturze i zapachu, którego nie można pomylić z czymś innym. W
środku przepisy na 4 pory roku podzielone na 4 kategorie – śniadania, obiady,
kolacje i desery. Wszystko opatrzone pięknymi zdjęciami i ilustracjami. A jakie są przepisy? Przede wszystkim proste,
z sezonowych składników. Nie znajdziecie tu przekombinowanych dań, których
będziecie się bać. Magda zaprasza do swojej domowej, prostej kuchni.
Przedstawia że tytułowa „zielenina” to nie tylko to co nam się najpierw kojarzy
(zioła), ale wielkie bogactwo owoców i warzyw.
„Zielenina na talerzu”, Magdalena Cielenga-Wiaterek, Druga
Strona 2015
Cena 79,90 zł
Kilka lat temu byłam na spotkaniu autorskim z Liską, przy
okazji promocji jej pierwszej książki. Mówiła wtedy, że jej marzeniem jest
wydanie książki o chlebie i to marzenie właśnie niedawno się spełniło. „O
chlebie” to zbiór 45 przepisów na wypieki, nie tylko te drożdżowe, ale i
również na zakwasie. Książka jest wzbogacona o przystępne kompendium wiedzy na
temat domowej piekarni – hodowaniu zakwasu, przyborach kuchennych, mące czy
problemach związanych z wypiekiem pieczywa. Znalazło się tutaj też miejsce na
dania z czerstwego chleba. Książka jest pięknie wydana, duże fotografie dań, z
okładki nieśmiało uśmiecha się do nas jej autorka. Część nakładu została
wydrukowana na kukurydzianym papierze. Trzymając ją w dłoniach czuje się, że to
książka z duszą. To nie tylko sprawdzone przepisy, ale też wspomnienia zapisane
na kartach.
„O chlebie”, Eliza Mórawska, Full Meal 2015
Cena 59 zł
Ilustracje Zosi pierwszy raz zobaczyłam w magazynie Kuchnia
i z miejsca je pokochałam! Dopracowane, rysowane delikatną kreską. Kiedy tylko
ukazała się książka Zosi od razu musiałam ją mieć i prędko pobiegłam do
księgarni. Mały format, ciemna okładka z odręcznym napisem „Alfabet ciast”, a w
środku? W środku tak jak zapowiada okładka – alfabet. Agrestowa tarta, biszkopt
z borówkami, cytrusowe ciasto… Desery rozpoczynające się od każdej litery
alfabetu, nawet z litery „x”, sprytnie wybrnięto za pomocą xylitolu. Każda
strona opatrzona pięknymi ilustracjami Zosi. Z każdej karty bije artyzm i
piękno. Zdjęcia są bardzo minimalistyczne i proste, dopełniają je ilustracje,
razem tworzą zgrabną całość od której trudno oderwać oczy. Pod koniec książki
znajdziemy dział „Żeby lepiej smakowało” gdzie znalazły się przepisy na
podstawy takie jak bezy, aromatyzowane cukry, różne kremy. A na samym końcu
ilustrowany przelicznik miar, składniki i przybory kuchenne. Publikacja dla
każdego fana pięknych, estetycznych i słodkich książek kulinarnych.
„Alfabet ciast”, Zofia Różycka, Dwie Siostry 2015
Cena 34,90
Niepozorna, mała książeczka z ilustracjami na okładce. Czy
czujecie się zaintrygowani? Ja zdecydowanie tak. Lato jak i następująca po nim
jesień to czas przygotowywania przetworów. Chcemy zamknąć w słoikach każdy
sezonowy smak, który kochamy. „Zawekować słońce” to małe kompendium wiedzy o
przetworach. Każdy rozdział to opowieść o innym owocu. Znajdziemy tutaj
oczywiście owoce, które zazwyczaj używamy do przetworów – brzoskwinie,
czereśnie, gruszki, jabłka, ale też co ciekawe - kasztany. Odrębny dział został
poświęcony owocom z dawnych lat – chruścina jagodna (zwana inaczej
poziomkowcem), dereń jadalny,
nieszpułka. Każdy owoc jest ciekawie opisany, są i cytaty o roślinach,
historie i różne ciekawostki. Do każdego owocu jest również przygotowanych
kilka propozycji przepisów. Każda strona książki ma piękne ilustracje. Są
owoce, słoiki z konfiturami, ale też ciasta i inne desery, bardzo estetycznie
wydana publikacja.
„Zawekować słońce”, Anastasia Zanocelli, Esprit 2015
Cena 24,90 zł
Kolejna niepozorna propozycja od Wydawnictwa Esprit wydana w
takiej samej formie jak wcześniej wspomniane „Zawekować słońce”. Tym razem
tematem przewodnim są zioła. Autorka odkrywa przed nami sekrety ziół, kwiatów i
roślin, które powszechnie nazywamy chwastami. Czy idąc na spacer do lasu, na
łąkę lub po prostu do własnego ogródka zwracacie uwagę na rośliny, które
pojawiły się same z siebie, bez wysiania przez Was? Mniszek, pokrzywa, komosa…
tak, to wszystko jest jadalne! W środku tej niewielkiej publikacji znajdziecie
przepisy ze wspomnianymi roślinami, ale nie tylko! Są również jadalne kwiaty –
akacje, stokrotki, fiołki. Jak widzicie prawie każda roślina, która nas otacza
może być inspiracją do stworzenia całkiem nowego dania, którego smak Was
zaskoczy.
„Sekrety wiejskich ziół”, Paola Mancini, Esprit
2015
Cena 24,90 zł
Na koniec mojego przeglądu perełka. Nie jest to nowość
wydawnicza, a jedynie nowe wydanie starej książki, klasyki związanej z
kulinariami. Brillat-Savarin żył w XVIII i XIX wiecznej Francji. Na papier
przelał liczne anegdoty związane z jedzeniem, gotowaniem, restauracjami,
szeroko pojętą kulturą kulinarną. Jest to lekka i dowcipna lektura, idealna na
letnie popołudnie. Jak widać nie trzeba być związanym z gastronomią, aby
napisać świetną książkę o niej. Jeśli Was to interesuje autor był prawnikiem. Zatem
jeśli lubisz jeść i uważasz się za smakosza, zajrzyj do tej książki, bo może
jednak wcale nim nie jesteś ;).
„Fizjologia smaku”, Anthelme Brillat-Savarin, Państwowy
Instytut Wydawniczy 2015
Cena 30 zł