Dzień dobry!
Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i przypraw.
Dzisiaj gorąco zachęcam do przygotowania orzeźwiającego, zimnego chłodnika hiszpańskiego gazpacho. Szybkie danie, a jakże smaczne!
Gazpacho
Składniki:
- 1 kg pomidorów (u mnie malinowe, śliwkowe i cherry z własnego balkonu :-) )
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 czerwona cebula
- garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
- szynka serrano
Wykonanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasadę szypułki i jak najwięcej pestek (nad sitkiem, tak aby nie zmarnować soku), wkładamy do wysokiego naczynia. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkładamy kawałek do dekoracji, a pozostałą dodajemy do pomidorów. Cebulę obieramy, odkładamy 1/4 do dekoracji, pozostałą dodajemy do warzyw. Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kawałek również odkładamy do dekoracji. Wszystkie warzywa razem z bazylia i przyprawami dokładnie blendujemy, dodajemy ocet i oliwę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby nasze gazpacho się dobrze schłodziło.
Warzywa które pozostawiliśmy do dekoracji kroimy w drobną kostkę, szynkę serrano w paski. Zupę przed podaniem posypujemy dodatkami.
Smacznego!