Dzień dobry!
Z wielkim smutkiem pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-).
Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem.
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią
Składniki:
- 1 kg truskawek (masa bez szypułek)
- 1 kg rabarbaru
- 2 laski wanilii
- ok. 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Truskawki kroimy w ćwiartki, a rabarbar w plasterki, całość zasypujemy cukrem. Z wanilii wyciągamy ziarenka, dodajemy je do truskawek i rabarbaru razem z pozostałymi laskami wanilii. Całość pozostawiamy na ok. godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy smażyć konfitury, aż uzyskają satysfakcjonującą nas konsystencję. Jeśli konfitura będzie zbyt mało słodka, można ją dosłodzić. Wyciągamy pozostałości wanilii.
Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych, czystych słoików i pasteryzujemy 30 minut na ciepło.
Smacznego!