Dzień dobry!
Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu.
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 10-15 baldachów kwiatów czarnego bzu
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 200 g cukru (w zależności od słodkości truskawek)
Wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie owoce kroimy w plasterki, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę.
Do truskawek dodajemy sok z cytryny, baldachy kwiatów i zaczynamy podgrzewać. Konfitury smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec usuwamy baldachy kwiatów.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu, w spiżarni.
Smacznego!