Wigilijny kompot z suszonych owoców

Dzień dobry!

Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).

Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu z Was również!

W tym roku kompot wzbogaciłam suszonymi gruszkami, a także jedną wędzoną oraz śliwkami "zwykłymi" i suską sechlońską. Smak oczywiście był bardzo wyrazisty, ale wypiliśmy go ze smakiem i bardzo szybko zniknął ze stołu :-).

Kompot wigilijny

Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku.


Wigilijny kompot z suszonych owoców


Składniki:
  • 250 g suszonych jabłek
  • 250 g suszonych moreli
  • 250 g suszonych gruszek (można dodać 1 gruszkę wędzoną)
  • 200 g suszonych śliwek
  • kilka goździków
  • opcjonalnie cukier lub miód
  • pomarańcza

Wykonanie:

Na dzień przed Wigilią wszystkie suszone owoce zalewamy wodą, aby namokły (owoce mają być zakryte wodą). W Wigilię gotujemy kompot - dodajemy do niego goździki, wyszorowaną pomarańczę pokrojoną w plastry, gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu.

Następnie przecedzamy go aby był klarowny, usuwamy owoce, które się rozpadły w czasie gotowania (u mnie część jabłek i śliwek). Jeśli kompot jest mało słodki dosładzamy go cukrem lub miodem. Można go również rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Kompot wraz z owocami wlewamy do dzbanka.

Kompot z suszu

Smacznego!