Dzień dobry!
Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych ciasteczek speculoos. Tych ciasteczek chyba nie muszę Wam przedstawiać? Jest to wypiek przygotowywany w specjalnych drewnianych lub metalowych foremkach, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd. Doprawiane są specjalną mieszanką korzennych przypraw.
Zazwyczaj kiedy kupię te ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako dodatek do kawy, ale tym razem udało mi się wykorzystać je do bardzo smacznego sernika.
Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników.
Korzenny sernik z ciasteczkami speculoos
Składniki:
Spód:
- 180 g ciasteczek speculoos
- 50 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 500 g twarogu sernikowego
- 300 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
ciasteczka speculoos do dekoracji
Wykonanie:
Aby przygotować spód umieszczamy ciasteczka, masło i orzechy w malakserze i blendujemy na jednolitą masę. Wyklejamy nią spód silikonowej tortownicy o śr. 21 cm, dokładnie dociskając. Chowamy do lodówki i schładzamy ok. 1 godziny.
Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ser po jednej łyżce, śmietanę i pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się, starając nie napowietrzać zbytnio masy.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z wodą, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wstawiamy sernik, a następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni. Sernik pieczemy ok. 1 - 1,5 h. Mój piekarnik jest mały, więc miałam krótszy czas pieczenia.
Kiedy sernik już wystygnie, posypujemy go ciasteczkami rozgniecionymi w moździerzu.
Smacznego!