Dzień dobry!
Wręczacie swoim bliskim jadalne prezenty? Dzisiaj przepis, który idealnie nadaje się na jadalny prezent. Wystarczy nalać go do ładnej butelki, udekorować bilecikiem czy wstążką i prezent gotowy. Do tego smaczny i samodzielnie przygotowany - prezent idealny.
Mowa o korzennym syropie do kawy i deserów - obowiązkowy must have jesieni i zimy. Ten korzenny aromat, nuta dyniowa, niezbyt słodki, idealnie komponujący się z kawą z bitą śmietaną czy z panna cottą. Musicie go wypróbować! :-)
Przepis znalazłam u Cioccolato gatto.
Korzenny syrop dyniowy do kawy i deserów
Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g brązowego cukru
- 150 g purée z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- 1/2 laski wanilii
Wykonanie:
Do wody dodajemy cukier, zaczynamy podgrzewać aby się rozpuścił, kolejno dodajemy dynię, przyprawy, ziarenka wyciągnięte z laski wanilii jak również pozostałości po niej i podgrzewamy.
Gotujemy aż syrop zacznie gęstnieć. Kiedy syrop jest gotowy usuwamy z niego goździki i wanilię.
Przelewamy do czystej butelki, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Dodajemy do kawy wedle uznania smakowego.
Smacznego!