Dzień dobry!
Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?
Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.
Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.
Korzenny pulled pork
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 l wody
- 130 g soli morskiej
- 100 g cukru brązowego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki poniższej przyprawy
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 1 łyżka imbiru
- 10 goździków
- 1 łyżka cynamonu
- 3 ziarna kardamonu (obieramy z łupiny)
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 100 g cukru brązowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na jednolitą masę.
W 2 litrach zimnej wody rozpuszczamy sól i cukier, dodajemy liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Wkładamy mięso, obciążamy talerzem, aby było zanurzone, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby się zamarynowało.
Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy, a następnie nacieramy pozostałą przyprawą.
Mięso układamy w wolnowarze*, ustawiamy 1 poziom grzania, zamykamy i dusimy 8 godzin. Najlepiej pozostawić go włączonego na noc.
Gotowe mięso studzimy i rwiemy włókna, aby utworzyły nam paski. Podajemy w kanapkach.
*Jeśli nie posiadasz wolnowaru przygotuj mięso w piekarniku - włóż je do żaroodpornego naczynia z pokrywą i piecz około 8 godzin w 60-80 stopniach.
Smacznego!