Dzień dobry!
Czasami nie ma zbytnio czasu (lub ochoty) na stanie nad garami i gotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża do garów, a ten z kolei jest bardzo głodny i chce zrobić coś szybko. Przegląda w pośpiechu szafki, znajduje w lodówce cukinię, przygląda się rozrośniętej melisie na kuchennym parapecie. W głowie powoli świta idea na ciekawy obiad, tym razem podparta poszukiwaniami w Internecie.
Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights.
Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-)
Sałatka na ciepło z ryżem, cukinią i melisą
Składniki:
- 150 g mieszanki ryżu białego i czarnego
- 1 średnia cukinia
- 1 cytryna
- mały pęczek melisy
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
Wykonanie:
Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażaj, dodaj skórkę startą z cytryny, następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj, aż się zrumieni i zmięknie.
Ryż odcedź, dodaj do cukinii, polej sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodaj posiekaną melisę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Jak widzicie przepis jest faktycznie bardzo krótki i szybki, ma całe 4 zdania :-).
Smacznego!