Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-).
Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-).
Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie włoskiego tygodnia, całkiem dobrze się sprawdza i jestem z niej zadowolona.
Zapraszam po przepis!
Wafle z czekoladą, ananasem i kokosem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 150 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasów
- odrobina cukru
- 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- płatki kokosowe
Wykonanie:
Jajka i śmietanę miksujemy, dodajemy cukier i roztopione, lekko ostudzone masło.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy.
Dobrze rozgrzewamy gofrownicę (waflownicę, zwał jak zwał :-) ), nakładamy 3 łyżki ciasta, rozprowadzamy prawie do brzegów formy, zamykamy i lekko dociskamy dłonią (najlepiej przez rękawicę, aby się nie poparzyć). Pieczemy ok. 3 minuty. Gotowy wafel będzie miękki, przekładamy go na kratkę do ostudzenia, dopiero kiedy będzie zimny, stanie się chrupiący.
Wafle postanowiłam urozmaicić tropikalnymi dodatkami. Ananasa kroimy drobno, razem z zalewą wlewamy do rondelka, podgrzewamy. Skrobię rozrabiamy w małej ilości wody, dodajemy do ananasa i ciągle podgrzewamy. Sos powinien osiągnąć konsystencję kisielu, będzie to tzw. frużelina :-). Jeśli jest zbyt malo słodka, możemy ją dosłodzić. Polewamy nią gotowe wafle, posypujemy płatkami kokosa.
Smacznego!