Dzisiaj proponuję Wam smaczne i pożywne śniadanie, które da Wam dużo energii :-).
Delikatna bułka, własnoręcznie upieczona, dojrzałe awokado, z orzechowym aromatem, chrupiący boczek, jajko sadzone z nieco płynnym żółtkiem i lekko ostre kiełki rzodkiewki - bardzo smaczne połączenie, prawda? :-)
Bardzo polecam!
Zapraszam!
Kanapka z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- kilka plastrów boczku
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 1 bułka pszenna
- kiełki rzodkiewki
Wykonanie:
Boczek układamy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż stanie się rumiany i chrupiący. O wiele lepiej sprawdzi się tutaj boczek w cienkich plasterkach, ja użyłam zwykłego i pokroiłam go na tyle cienko ile się dało :-).
Awokado staramy się delikatnie wyciągnąć łyżką ze skórki, tak aby zostało w całości, kroimy na plasterki.
Boczek zdejmujemy z patelni, rozbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smażymy.
Bułkę kroimy na połowę, układamy na niej awokado, boczek i jajko, posypujemy kiełkami rzodkiewki, przykrywamy drugą częścią bułki i jemy ze smakiem!
Smacznego!