Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!
Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy!
Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.
Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).
Zapraszam!
Pudding chlebowy z wiśniami
Składniki:
- 450 ml mleka
- 150 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 10 łyżek cukru
- wiśnie (świeże lub mrożone)
- kilka kromek suchego chleba
- masło
Wykonanie:
Chleb kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy do niego chleb.
Mleko, śmietanę, jajka i cukier dokładnie mieszamy, zalewamy chleb tą masą, czekamy ok. 15 minut, aż nasiąknie.
Posypujemy wiśniami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut.
Smacznego!