Pudding chlebowy z wiśniami

Dzień dobry!

Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!

Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy!

Pudding z chlebem


Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.

Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).

Zapraszam!




Pudding chlebowy z wiśniami


Składniki:


  • 450 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • wiśnie (świeże lub mrożone)
  • kilka kromek suchego chleba
  • masło


Wykonanie:

Chleb kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy do niego chleb.

Pudding z chlebem


Mleko, śmietanę, jajka i cukier dokładnie mieszamy, zalewamy chleb tą masą, czekamy ok. 15 minut, aż nasiąknie.

Posypujemy wiśniami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut.

Pudding z chlebem


Smacznego!