Dzisiaj lekka, śniadaniowa propozycja. Pożywny twarożek z kalarepą i szczypiorkiem. Już wkrótce wiosna, więc miło widzieć na talerzu zielona akcenty :-)
Zapraszam!
Pasta z twarogu i kalarepy
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 1 duża kalarepa
- 4 łyżki śmietany 18 % (lub jogurtu naturalnego)
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru
Wykonanie:
Kalarepę myjemy i obieramy ze skórki, jak również z twardszych części. Ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Ser rozgniatamy widelcem ze śmietaną lub jogurtem.
Szczypiorek myjemy i drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy i podajemy na świeżym pieczywie. U mnie była to domowa razowa bułka z ziarnami pszenicy :-).
Smacznego!