Zostało już zaledwie kilka dni do Walentynek, więc mam dla Was kolejną smakowitą propozycję!
Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-).
Inspirowane przepisem załączonym do wina Barefoot Merlot.
Zapraszam!
Brownie z czerwonym winem
Składniki:
Ciasto:
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlot
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka r. L
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- szczypta soli
Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina Barefoot Merlot
- cukrowe serduszka
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku, zestawiamy je z ognia, dodajemy połamaną czekoladę (120 g) i mieszamy do roztopienia. Lekko studzimy.
Do czekolady dodajemy wino, jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy cukier i przesianą mąkę z kakao i solą. Masę wykładamy do silikonowej foremki i wygładzamy.
Pieczemy 25 minut w 180 st. Zbyt długie pieczenie spowoduje powstanie zwykłego ciasta, a nie brownies, które powinno być ciężkie i lekko gliniaste.
Na zdjęciu róża z lukru królewskiego :-)
Masło roztapiamy tak samo jak na początku, dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy i mieszamy z winem.
Wystudzone ciasto dokładnie pokrywamy polewą, ozdabiamy serduszkami.
Smacznego!