Zupa krem z marchewek i pomarańczy

Dzień dobry!

Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy!

Krem marchewkowo-pomarańczowy


Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np. chili :-).

Zapraszam!



Zupa krem z marchewek i pomarańczy


Składniki:


  • 600 g marchewek
  • 1 duża cebula
  • ok. 700 ml bulionu (maksymalnie można dodać 1 l)
  • skórka starta z 3/4 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:

Marchewki obieramy ze skórki, z jednej za pomocą obieraczki do warzyw robimy dekorację czyli cienkie paski. Pozostałe marchewki kroimy na plasterki. Cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy.

Następnie zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.

Krem pomarańczowy


Zupę dokładnie blendujemy, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy (chociaż bez soli i pieprzu smakuje równie dobrze).

Dekorujemy warzywnym spaghetti.

Smacznego!