Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy!
Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np. chili :-).
Zapraszam!
Zupa krem z marchewek i pomarańczy
Składniki:
- 600 g marchewek
 - 1 duża cebula
 - ok. 700 ml bulionu (maksymalnie można dodać 1 l)
 - skórka starta z 3/4 pomarańczy
 - sok z 2 pomarańczy
 - sól, pieprz
 - oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
Marchewki obieramy ze skórki, z jednej za pomocą obieraczki do warzyw robimy dekorację czyli cienkie paski. Pozostałe marchewki kroimy na plasterki. Cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.
Zupę dokładnie blendujemy, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy (chociaż bez soli i pieprzu smakuje równie dobrze).
Dekorujemy warzywnym spaghetti.
Smacznego!




