Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-).
Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią.
Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak.
Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela.
Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba.
Zapraszam!
Mocno waniliowe muffinki żurawinowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- ok. 150 ml mleka (lub nieco więcej)
- 2 laski wanilii (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 180 g świeżej żurawiny (ostatecznie może być suszona)
- cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowanie muffinek jest niezmiernie proste.
Do masła dodajemy cukier i ziarenka wyciągnięte z wanilii (rozcinamy laski na połówki i wyciągamy ziarenka nożem) i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka i szczyptę soli.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, przesiewamy do naczynia z masą maślaną, dodajemy również mleko i mieszamy.
Na sam koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy ok. 30 minut, jednak warto sprawdzać patyczkiem, aż będzie suchy, każdy piekarnik jest inny i zapewne dlatego u mnie piekły się nieco dłużej niż standardowo.
Po ostudzeniu możemy je udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą z białej czekolady. Nie od dzisiaj wiadomo, że żurawina i biała czekolada to świetny duet :-).
Smacznego!