Dzisiaj bardzo słoneczna i gorąca niedziela, więc na taką pogodę idealne są lody.
Lody z piwną nutą.
Jakiś czas temu dostałam 3 butelki nowego piwa Książęce Jasne Ryżowe, ku inspiracji do konkursu Książęce Mistrzostwa Smaku, w którym trzeba było przygotować danie, które będzie się idealnie komponować z tym piwem.
Po degustacji i długim namyśle padło na lody, lody z dodatkiem piwa.
Melon i ananas dają im słodycz, piwo lekką goryczkę, co razem daje bardzo fajny efekt orzeźwiający, szczerze, to nie wyobrażam sobie innego letniego dania z dodatkiem piwa.
To jest zdecydowanie idealne, nawet dla osób, które za piwem nie przepadają, ponieważ smak piwa nie przeważa, a daje miły i delikatny aromat.
Zapraszam!
Sorbet melonowo-ananasowy z piwną nutą
- 1 melon Cantalupa (siatkowy, z pomarańczowym miąższem, dojrzały)
- 1 świeży ananas (lub ananas w puszce)
- 250 ml zredukowanego piwa Książęce Jasne Ryżowe*
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Melona przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, wkładamy go do wysokiego naczynia.
Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, kroimy w drobne kawałki, wrzucamy go do melona.
Owoce dokładnie blendujemy, na jednolitą masę, dodajemy do nich wystudzone piwo, cukier (opcjonalnie można dodać go więcej, jednak taka ilość jest idealna, lody nie są bardzo słodkie i orzeźwiają), dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę na sorbet wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziła, a następnie wlewamy ją do maszyny do lodów i kręcimy około 20 minut, aż zgęstnieje.
Następnie sorbet przekładamy do oddzielnego pojemnika i domrażamy lody jeszcze około 2 godzin.
Podajemy je w obecności szklanki ze schłodzonym piwem.
Na zdjęciach prezentuję dwa sposoby podania - bardziej egzotyczny, w połówkach melona, oraz bardziej elegancki, w kieliszku do szampana, zalane niewielką ilością piwa.
Lody można również wykonać tradycyjną metodą, miksując je co godzinę w czasie mrożenia.
Smacznego!