Domowe lody pomarańczowe z melisą (bez mieszania, bez maszynki)


Cześć!

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną porcyjkę lodów (wcześniejsze znajdziecie tutaj).


Tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić dodając pomarańcze oraz melisę.


Te dwa składniki bardzo dobrze smakują razem, gwarantuję Wam ;-).




Lato zbliża się wielkimi krokami, nawet w niektórych częściach Polski już jest.


Nie każdy ma również w domu maszynkę do lodów, a te lody nie wymagają jej!


Nie wymagają również mieszania!


Zatem zapraszam Was gorąco go wypróbowania przepisu! 

Domowe lody pomarańczowe z melisą

Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
  • 2 pomarańcze
  • pęczek melisy (używamy tylko liści)

Wykonanie:

Pierwszą czynnością, którą musimy wykonać jest filetowanie pomarańczy, czyli obieramy je dokładnie ze skórki, tak aby pozbyć się całego albedo, wszystkich błonek, następnie wykrawamy cząstki pomarańczy, tak aby pozostał nam sam miąższ, wykrawamy pomiędzy błonkami.

Pomarańcze pozostawiamy na sitku, następnie bardzo je rozdrabniamy.


Listki melisy drobno siekamy.


Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Na koniec dodajemy odsączone pomarańcze oraz melisę, dokładnie mieszamy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.




Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.



Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko, w ciągu kilku dni.

Smacznego!