Dziś pragnę Wam zaprezentować proste i szybkie wafelki.
Zwykły piszinger oblany czekoladą w posypce z płatków Fitella całkowicie odmienią Wasze spojrzenie na andruty.
Tą słodką przekąskę przygotujecie w mniej niż 10 min.
Zapraszam!
Poprzednie przepisy z Fitellą:
#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli
Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce
Składniki:
- 1 cały wafel andrut
- 2 łyżki kajmaku
- 2 łyżki dżemu
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- garść płatków Fitella pszenne tzn. mono smak
Wykonanie:
Jeżeli chcemy zrobić to jak najszybciej zaczynamy od roztopienia czekolady.
W międzyczasie dzielimy wafel na dwie części, a następnie te połówki na wąskie prostokąty, które będą tworzyły nasze wafelki.
Mi wyszło po 6 kawałków.
Następnie smarujemy na przemian raz kajmakiem raz dżemem.
Ja użyłem takiego z czarnych porzeczek, nadał on smaku kwaśnego, by nie było tylko samo słodkie.
Tak powstałe wafelki oblewamy całe czekoladą i posypujemy płatkami. Trzeba je lekko rozdrobnić , by małe chrupiące kawałeczki były dookoła naszego wafelka.
Takie drugie śniadanie możemy również zaserwować gościom.
Na zdrowie!
Wartości odżywcze i energetyczne 100 g płatków z pszenicy
Wartość energetyczna : 370 kcal
Białko : 13,5 g
Węglowodany : 64,4 g
w tym cukry : 3,0 g
Tłuszcz : 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,1 g
Błonnik : 15,5 g
Sód : 0,7 g