Śledź z miodem i cytryną

Witam ponownie! :-)

Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!


Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny.


Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-)




Zapraszam!


Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc.





Śledź z miodem i cytryną


Składniki:
  • 220 g śledzi w zalewie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (na małych oczkach)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Pracę rozpoczynamy od zajęcia się śledziami - próbujemy czy są bardzo słone i odpowiednio tyle czasu moczymy je w wodzie (co pół godziny ją zmieniając, aż smak śledzi będzie według Was dobry, a woda nie słona).


Następnie kroimy je w małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka.


Pozostałe składniki mieszamy razem, dodajemy do śledzi i cebulki, mieszamy i zamykamy w słoiku.


Zostawiamy je na kilka godzin np. na noc, zamknięte w lodówce.


Podajemy np. na śniadaniu wielkanocnym.


Smacznego!


Proporcje podane w przepisie wystarczą na 2 porcje.