Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!
Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny.
Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-)
Zapraszam!
Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc.
Śledź z miodem i cytryną
Składniki:
- 220 g śledzi w zalewie
- 1 duża czerwona cebula
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (na małych oczkach)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od zajęcia się śledziami - próbujemy czy są bardzo słone i odpowiednio tyle czasu moczymy je w wodzie (co pół godziny ją zmieniając, aż smak śledzi będzie według Was dobry, a woda nie słona).
Następnie kroimy je w małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka.
Pozostałe składniki mieszamy razem, dodajemy do śledzi i cebulki, mieszamy i zamykamy w słoiku.
Zostawiamy je na kilka godzin np. na noc, zamknięte w lodówce.
Podajemy np. na śniadaniu wielkanocnym.
Smacznego!
Proporcje podane w przepisie wystarczą na 2 porcje.