Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.
Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.
Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ.
Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów".
Zapraszam!
Naleśniki z gruszkami i imbirem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mielonego maku
- 4 gruszki
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- mały kawałek imbiru
- kurkuma
Wykonanie:
Z mąki, wody, mleka, maku, 1 łyżeczki cukru i szczypty kurkumy robimy ciasto naleśnikowe.
Następnie smażymy je na patelni i pozostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygły.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, imbir i pozostały cukier, podsmażamy chwilę, a następnie dokładnie blendujemy, jeśli sos jest zbyt wodnisty, odparowujemy go.
Każdy naleśnik smarujemy sosem i składamy na 4 części.
Smacznego!