Sałatka z ciecierzycy, fety i pestek granatu

Dzień dobry!

Najprostsze dania są zdecydowanie najlepsze. Ostatnio w naszej kuchni królują właśnie takie proste, szybkie i jednocześnie pyszne potrawy. Dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat sałatki greckiej - są pomidory, ogórki, oliwki i feta, ale jest też świetnie pasująca do tego zestawu ciecierzyca i granat. Wszystkie składniki idealnie komponują się w smaczną i sycącą sałatkę idealną na obiad czy też przekąskę.


Sałatka z ciecierzycy, fety i pestek granatu


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 długi ogórek
  • 1 owoc granatu
  • 250 g sera feta
  • kilka sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy warzywo w kostkę. Z granatu wyciągamy pestki. Ser feta kroimy w kostkę (warto nóż posmarować delikatnie oliwą, aby nam się lepiej go kroiło). Oliwki kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy.

Całość doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.


Smacznego!


1 komentarze:

  1. Kurcze, ciekawa propozycja :) Szczerze mówiąc nie potrafię sobie wyobrazić smaku. Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.