KONKURS - Dziel się radością pieczenia - #BakeForSomeone

Dzień dobry!

Każde święta to okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Świąteczna atmosfera jest niepowtarzalna. I chociaż na początku towarzyszy nam pośpiech, stanie w kolejkach w sklepach i spędzenie kilku godzin w kuchni, aby przygotować wiele smakołyków, to czas spędzony z naszymi bliskimi przy świątecznym stole wynagradza nam te wszelkie trudy.


Dlatego też marka Electrolux przygotowała kampanię #BakeForSomeone. Kampania ta ma na celu wspieranie kulinarnych pasjonatów oraz przekonanie ich, że mając do dyspozycji odpowiednie urządzenia, ich wypieki będą zawsze udane! Dlaczego przygotowujemy różne wypieki? Oczywiście w pewnym stopniu dla siebie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a tak poza tym? Oczywiście dla naszych bliskich! Chcemy sprawić im przyjemność i pokazać jak ich kochamy za pomocą ciasta. W końcu "Przez żołądek do serca" :-). Nie ma nic lepszego niż wspólne delektowanie się pysznym wypiekiem.

Zobaczcie jak mieszkańcy Warszawy bawili się na inauguracji kampanii #BakeForSomeone!


Pewnie zastanawiacie się jak to możliwe, że nasze wypieki zawsze będą idealne? Sekretem marki Electrolux jest para wodna, która otacza nasz wypiek, oprócz wspomagania wyrastania ciasta, nadaje domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a ponadto delikatną, puszystą konsystencję. Piekarniki z funkcją PlusSteam zapewniają doskonałe efekty, którymi z jeszcze większą przyjemnością podzielicie się z najbliższymi. Każdy wypiek przygotowany w domu, czy to wytrawny, czy słodki będzie zdecydowanie lepszy w smaku, niż możemy spotkać w okolicznych piekarniach. A sama frajda przygotowania ciasta i obserwowania jak rośnie w piekarniku? Bezcenna! Nadchodzi Wielkanoc to idealna okazja na podzielenie się z bliskimi czymś smacznym i słodkim czyli pysznym ciastem!
Przygotowanie ciasta w piekarniku Electrolux PlusSteam jest banalnie proste, na tyle banalne, że mimo iż tego piekarnika używałam pierwszy raz, to ciasta wyszły z niego bezbłędne!

Co należy zrobić, aby użyć funkcji pary? 

Do specjalnego zagłębienia na spodzie zimnego piekarnika wlewamy wodę (maksymalnie 250 ml, warto użyć wody destylowanej/demineralizowanej lub z małą zawartością kamienia, aby na piekarniku nie powstał osad), wybieramy funkcję Termoobieg/Plus Steam, wciskamy przycisk Plus Steam i gotowe! Już po 5 minutach możemy wstawić nasze ciasto i po kilkudziesięciu minutach cieszyć się wyrośniętym wypiekiem. 


Piekarnik ma również jeszcze dwie fajne i przydatne funkcje - system Velvet closing czyli kiedy masz zajęte ręce, piekarnik sam się delikatnie i cicho zamknie oraz sondę do określania temperatury wewnątrz wypieku czy też mięsa :-).


Prawda, że proste? Dla koleżanek i męża przygotowałam dwie babki - czekoladowo orzechową oraz z niespodzianką-tulipanem (przepisy znajdziecie poniżej), jak również nasz ulubiony chleb na zakwasie. Wszystkie wypieki wyszły bezbłędne! Mogę Wam z czystym sercem polecić piekarniki z tej linii.

A nawet będę mieć dla Was małą niespodziankę, ale o tym za chwilę...

Spójrzcie jak świetnie się bawiliśmy! Pozdrowienia dla Marty i Patrycji, które odważyły się wystąpić w sesji zdjęciowej :-).


A oto przepisy na ciasta ze zdjęć :-).

Babka czekoladowo-orzechowa 


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 50 g orzechów włoskich (drobno zmielonych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • sok z cytryny i cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy kolejno jajka, jak również śmietanę, ciągle mieszając.
Następnie po łyżce dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i sodą, sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy oraz orzechy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie połówki, do jednej dodajemy łyżkę kakao. Ciasto układamy na przemian w silikonowej foremce na babkę, tak aby powstały łatki i esy floresy. Na koniec dodatkowo możemy całość pociągnąć wykałaczką, aby kolory się lekko wymieszały.

Ciasto przez pierwsze 30 minut pieczemy w niższej temperaturze 150 stopni, a następnie ok. 20-25 minut w 160 st., sprawdzamy wykałaczką czy jest już upieczone. Gotowe studzimy na kratce i polewamy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Babka pomarańczowa z niespodzianką - tulipanem


Składniki*:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czerwony barwnik
  • sok z cytryny, cukier puder i cukrowa posypka

*wszystkie składniki potrzebujemy PODWÓJNIE, ponieważ pieczemy  dwie babki.

Wykonanie:

Podobnie jak w powyższym przepisie ucieramy składniki na pierwsze ciasto, czyli 200 g cukru i 200 g masła. Następnie dodajemy jajka, wymieszane mąki z proszkiem i sodą, skórkę i sok oraz czerwony barwnik.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w małej keksówce  ok. 23x11 cm (aby było wysokie) przez 30 minut w 150 stopniach, a następnie ok. 20 minut w 160. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w niewielkie plasterki, z których wycinamy tulipany. Możecie użyć każdej innej wielkanocnej foremki do ciastek - zajączka, kaczuszki, jajka czy też kwiatka jak również innego koloru barwnika spożywczego.

Z kolejnej porcji składników przygotowujemy drugie, takie samo ciasto, ale bez barwnika. Wykładamy około 1 cm gotowego ciasta na spód keksówki, następnie układamy na nim wycięte z ciasta ciasteczka i zalewamy pozostałym ciastem.

Tak przygotowaną babkę pieczemy tak samo jak wcześniej czyli 30 minut w 150 stopniach i 20 w 160. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i dekorujemy cukrową posypką.

Smacznego!

KONKURS


Z okazji świąt mam dla Was świetny konkurs! 
Wygraj piekarnik dla siebie oraz drugi dla bliskiej Ci osoby! 
Tak, dobrze czytasz - możesz wygrać dwa piekarniki 
Electrolux PlusSteam model EOA45555OX!


Co musisz zrobić aby wziąć udział w konkursie?

  • Własnoręczne wykonaj wypiek – może być słodki, wytrawny, w formie ciasta, ciasteczek, muffinek, bułeczek lub pieczywa - pełna dowolność!

  • Po przygotowaniu wypieku opublikuj jego zdjęcie na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram (pamiętaj o ustawieniach prywatności - post musi być publiczny, abym go zobaczyła) oraz oznacz na zdjęciu osobę, dla której przygotowałeś wypiek. Jeśli wybrana przez Ciebie osoba nie ma konta na Fb lub Instagramie, wystarczy napisać komu dedykujesz wypiek w opisie.

  • Pamiętaj o krótkim opisie/wyjaśnieniu, z jakiego powodu powstał wypiek właśnie dla tej, konkretnej osoby, dlaczego jest ona tak wyjątkowa dla Ciebie oraz opis przygotowanego wypieku. 

  • Prace konkursowe – zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone #Electrolux #wparzezesmakiem #poracoszjesc

  • Przy ocenie prac konkursowych pod uwagę zostaną wzięte zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opisy oraz uzasadnienia dedykacji dla wybranej osoby.

  • Konkurs trwa od dnia 25.03.2016 r. do dnia 10.04.2016 r., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.

  • Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem dostępnym TUTAJ.

  • Dodatkowo zwycięzca wraz z 10 bliskimi osobami będzie mógł spotkać się ze mną na wspólnym pieczeniu zwycięskiego wypieku, z którego później powstanie relacja na bloga! 

Z niecierpliwością czekam na Wasze zdjęcia i opisy. Powodzenia!
Wesołych Świąt!

____________________________________________________________________

WYNIKI!

Bardzo dziękuję za nadesłane zgłoszenia, było ich niemal 60!
Każde było zachwycające i piękne, bo przygotowane z miłości do bliskich :-).

Jednak zwycięzca może być tylko jeden i jest nim...

Łucja Serafin

Serdecznie gratulujemy!

Mamy również 3 nagrody pocieszenia w postaci fartuszków z logo Bake for someone i wędrują one do Magdaleny Gendzwill, Małgosi Mielcarek Żuczek i Małgorzaty Ziółkowskiej.

Wszystkie laureatki proszę o przesłanie swoich danych adresowych wraz z numerem kontaktowym na maila poracoszjesc@gmail.com

____________________________________________________________________


Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux.


30 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :) zatem czekam z niecierpliwością na Twoje zgłoszenie :)

      Usuń
  2. babkę - tulipan co roku robi moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Suuuuper :) Ja się zgłaszam, ja. Parowy piekarnik to moje marzenie (tym bardziej, że w planie remont kuchenny), suflety pieczone bez brytfanki z wodą pod spodem... ale się rozmarzyłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy osoba, dla której zostało przygotowane konkursowe ciasto ma być pełnoletnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być pełnoletnia, ale w razie wygranej będzie potrzebna zgoda opiekuna prawnego aby móc przekazać nagrody :)

      Usuń
  5. Dzień dobry, czy będą dziś wyniki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że dzisiaj powinny być, ale obrady jury się nieco przedłużą. Trudno wybrać to jedno zgłoszenie z niemal 60 świetnych wypieków :)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedz.Rozumiem, że dziś nie ma już co czekać, tylko jutro spokojnie zaglądać? :) Pewnie, że nie łatwe zadanie, jak tyle wypieków z serca.

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że jutro tzn dzisiaj będę mogła ogłosić dobrą nowinę :)

      Usuń
    4. Bardzo dziękuje za odpowiedz. Takim razie dziś z bijącym sercem będę zaglądać :)

      Usuń
    5. Trochę to niestety mało profesjonalne ze strony organizatorów. No nic...

      Usuń
    6. Zostaje mi tylko przeprosić, gdybym tylko mogła samodzielnie wybrać zwycięzcę, to wyniki byłyby już opublikowane :)

      Usuń
    7. Ale dziś będą? :-)
      Na sąsiednim blogu już jest wynik i niestety, ale wygrał blog kulinarny :( Co jakoś budzi mój niesmak, bo jednak to jakby profesjonalista w konkursie dla amatorów.

      Usuń
    8. Mam nadzieję, że dzisiaj już będą, wciąż czekam na wiadomość od pozostałych członków jury :)

      W konkursie mógł wziąć udział każdy i nie sądzę aby fakt, że uczestnik prowadzi blog miał jakieś znaczenie - w wyborze liczyło się przygotowanie opisu i estetyka pracy konkursowej :)

      Usuń
    9. to tak, jakby ktoś, kto prowadzi bloga był naznaczony i nie mógł brać udziału w konkursach... znowu komuś coś się nie podoba :-(

      Usuń
    10. Nikt nie jest naznaczony. Ale są specjalne konkursy 'branżowe' - dla blogerów tak samo, tak samo jak dla nauczycieli, czy kierowców.
      A nie ukrywajmy, że blogerzy mają lepsze predyspozycje - jeżdżą na warsztaty, kursy fotografii itp. (niejednokrotnie darmowe).
      To tak jakby do konkursu medycznego stawał w szranki lekarz i księgowy. To jest podobna sytuacja - amator kulinarny i zawodowiec.
      Poza tym, chyba można dodać zgłoszenie ze swojego prywatnego konta? Ze swojego imienia i nazwiska, a nie z blogowego? W końcu to nie blog startuje w konkursie, a osoba.

      Usuń
    11. Nie tylko blogerzy kulinarni umieją gotować czy fotografować, w konkursie mógł wziąć udział każdy - bloger, fan gotowania, szef kuchni i wiele wiele innych osób. Poza tym wielu blogerów to amatorzy - jedni bardziej doświadczeni, inni mniej, ale wciąż amatorzy. A odnośnie fotografii - jeśli ktoś pasjonuje się nią, to da się nauczyć jej samodzielnie, metodą prób i błędów - ja jestem tego doskonałym przykładem :)

      Wszystkie zgłoszenia konkursowe, które do mnie napłynęły były zgłaszane z prywatnych kont na facebooku (nie pojawił się tam żaden fanpage), a na Instagramie owszem pojawiły się konta z nazwami nawiązującymi do blogów, ale nie oszukujmy się - wiele osób łączy prywatne konto na Ig razem ze swoim blogowym, nawet ja mam jedno konto :)

      Proszę o opanowanie nerwów, bo na razie nie ma u mnie ogłoszonych wyników, więc nie wiadomo czy wygra bloger czy nie ;-)

      Usuń
    12. I tutaj wygrała blogerka kulinarna...

      Usuń
    13. Jury, które było głównie złożone z przedstawicieli i Ci ładnie sobie marketingowo przekalkulowali, że lepiej opłaca się dać nagrodę blogerom - 3 wyniki, 3 nagrodzone blogerki - a bo to wspomną swoim czytelnikom, napiszą recenzję itp. I hajs się zgadza.

      Usuń
    14. Moim zdaniem wygrały prace, które na to zasłużyły i kwestie marketingowe nie miały znaczenia :)

      Usuń
  6. Przepraszam wszystkich uczestników za opóźnienie, ale dostałam właśnie wiadomość, że wyniki powinny być dzisiaj wieczorem, więc zapraszam do zaglądania tutaj czy na facebooka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :) jestem tak szczęśliwa że nie potrafię tego opisać :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to jest, że w dwóch konkursach wygrywają osoby na co dzień zajmujące się blogowaniem o gotowaniu? Rozumiem, że dla zwykłych, szarych ludzi nie ma w takich konkursach miejsca?

    Żenada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak w innych konkursach, ale dla mnie najmniejszego znaczenia nie miał fakt czy ktoś bloga prowadzi czy nie, nie sprawdzałam czy dane osoby są blogerami :)

      Tak jak pisałam wyżej kierowaliśmy się kryteriami wyszczególnionymi w regulaminie :)

      Usuń
    2. Jeśli zwykły szary człowiek potrafi zrobić ładne zdjęcie, upiec coś apetycznego i napisać coś z sensem to też jest dla niego miejsce. Najwyraźniej tutaj byli lepsi i żenadą jest kłócenie się.

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.