7 rad dzięki którym Twoje pączki będą idealne!

Dzień dobry!

Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje pączki będą idealne!



1. Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. W czasie formowania pączków staraj się nie podsypywać ich mąką.

2. Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 st. Temperaturę sprawdzisz za pomocą termometru lub wrzucając kawałek ciasta, jeśli zacznie się smażyć i rumienić tzn. że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Zbyt chłodny tłuszcz spowoduje duże wchłonięcie się go do ciasta, zbyt rozgrzany spowoduje szybkie zrumienienie się ciasta, podczas gdy środek zostanie surowy. Pączki możesz sprawdzić wykałaczką, podobnie jak ciasto w trakcie pieczenia.  Faworki lub pączki smażone na smalcu będą bardziej chrupiące. Zbyt wysoką temperaturę tłuszczu można obniżyć wrzucając do niego obranego ziemniaka.

3. Aby pączki były mniej tłuste, do ciasta dodaj spirytus lub ocet (2 łyżki na 1 kg ciasta) lub gotowe odsącz na papierowym ręczniku.

4. Charakterystyczną obwódkę pączka uzyskamy wtedy kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte, a tłuszcz zajmuje 1/2-2/3 objętości garnka. Pączki powinny swobodnie pływać po nim i nie dotykać dna.

5. Aby pączek miał idealny kształt wrzuć go do tłuszczu do góry nogami, aby odkształcenie od deski na której wyrastał się zaokrągliło.

6. Pączki można nadziewać przed smażeniem. Nadzienie należy ułożyć na środku, a ciasto dokładnie zalepić. Usmażone pączki nadziewamy kiedy są jeszcze ciepłe, za pomocą specjalnej długiej końcówki szprycy cukierniczej.

7. Nie używaj plastikowych akcesoriów kuchennych, które nie są odporne na wysokie temperatury.