Omlet białkowy z karmelizowanymi jabłkami

Dzień dobry!

Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają białka, z którymi później nie wiadomo co zrobić :-). Oczywiście można je od razu zamrozić. Można również przygotować z nich pavlovą, można też zrobić małe bezy czy kokosanki, a nawet babkę białkową. A można też je wykorzystać bardzo szybko na pożywne śniadanie na słodko jakim bez wątpienia jest omlet z karmelizowanymi jabłkami.



Omlet białkowy z karmelizowanymi jabłkami


Składniki:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 jabłko łąckie
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Na koniec dodajemy do nich mąkę i delikatnie mieszamy.

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, następnie owoc kroimy w średnią kostkę.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy odrobinę masła, a następnie białko na omlet. Smażymy na rumiano z obu stron. Następnie omlet układamy na desce i kroimy w kostkę zbliżoną do jabłek.

Na patelnię nakładamy kolejną małą porcję masła, miód i jabłka. Smażymy aż się lekko skarmelizują i zmiękną. Na koniec dodajemy cynamon.

Pokrojony omlet nakładamy na talerz, a na nim układamy jabłka oraz polewamy sosem, który powstał w czasie podsmażania.


Smacznego!