Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Dzień dobry!

Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za sprawą kolejnych sklepów, w których pojawiały się świąteczne produkty :-). Mam wrażenie, że rok w rok pojawiają się one coraz wcześniej... Nieco niszczy to czas oczekiwania na święta, ale najwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły.

Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw.



Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 kg podłużnych buraków
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu na barszcz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z ok. 1,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera, pora i opalonej nad ogniem cebuli gotujemy bulion warzywny przez około 30-40 minut. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku.

Z bulionu wyciągamy warzywa, a dodajemy namoczone grzyby razem z wodą, obrane i pokrojone buraczki i czosnek. Barszcz gotujemy kolejne 30 minut. Następnie studzimy go przez pół godziny. Dlaczego? Zakwasu nie można zagotować, bo straci swoje wartości, więc warto dodać go do nieco chłodniejszej zupy.

Teraz do barszczu możemy dodać zakwas i wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy go kolejne 30 minut, ale na bardzo małym ogniu, barszcz nie może się zagotować!

Gotowy barszcz przecedzamy, aby był klarowny. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Barszcz wigilijny podajemy z uszkami lub kapuśniaczkami. Doskonale smakuje również sam, bez dodatków.

Z warzyw można przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową, a buraczki wykorzystać na przykład do sałatki śledziowej.

Smacznego!