Książki na lato

Dzień dobry!

Letnie, wakacyjne miesiące to czas kiedy możemy odpocząć, sięgnąć do lektur, na które wcześniej nie mieliśmy czasu. Zapraszam Was na krótki przegląd nowości wydawniczych idealnych do letniej lektury.




Zieleninę czyli bloga Magdy obserwuję już od dłuższego czasu. Mimo iż nie jestem wegetarianką, to z miłą chęcią przyglądam się wege inspiracjom. Bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że Magda wydaje swoją pierwszą książkę kulinarną. Twarda oprawa, papier „ z duszą” o charakterystycznej szorstkiej fakturze i zapachu, którego nie można pomylić z czymś innym. W środku przepisy na 4 pory roku podzielone na 4 kategorie – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystko opatrzone pięknymi zdjęciami i ilustracjami.  A jakie są przepisy? Przede wszystkim proste, z sezonowych składników. Nie znajdziecie tu przekombinowanych dań, których będziecie się bać. Magda zaprasza do swojej domowej, prostej kuchni. Przedstawia że tytułowa „zielenina” to nie tylko to co nam się najpierw kojarzy (zioła), ale wielkie bogactwo owoców i warzyw.
„Zielenina na talerzu”, Magdalena Cielenga-Wiaterek, Druga Strona 2015
Cena 79,90 zł


Kilka lat temu byłam na spotkaniu autorskim z Liską, przy okazji promocji jej pierwszej książki. Mówiła wtedy, że jej marzeniem jest wydanie książki o chlebie i to marzenie właśnie niedawno się spełniło. „O chlebie” to zbiór 45 przepisów na wypieki, nie tylko te drożdżowe, ale i również na zakwasie. Książka jest wzbogacona o przystępne kompendium wiedzy na temat domowej piekarni – hodowaniu zakwasu, przyborach kuchennych, mące czy problemach związanych z wypiekiem pieczywa. Znalazło się tutaj też miejsce na dania z czerstwego chleba. Książka jest pięknie wydana, duże fotografie dań, z okładki nieśmiało uśmiecha się do nas jej autorka. Część nakładu została wydrukowana na kukurydzianym papierze. Trzymając ją w dłoniach czuje się, że to książka z duszą. To nie tylko sprawdzone przepisy, ale też wspomnienia zapisane na kartach.
„O chlebie”, Eliza Mórawska, Full Meal 2015
Cena 59 zł


Ilustracje Zosi pierwszy raz zobaczyłam w magazynie Kuchnia i z miejsca je pokochałam! Dopracowane, rysowane delikatną kreską. Kiedy tylko ukazała się książka Zosi od razu musiałam ją mieć i prędko pobiegłam do księgarni. Mały format, ciemna okładka z odręcznym napisem „Alfabet ciast”, a w środku? W środku tak jak zapowiada okładka – alfabet. Agrestowa tarta, biszkopt z borówkami, cytrusowe ciasto… Desery rozpoczynające się od każdej litery alfabetu, nawet z litery „x”, sprytnie wybrnięto za pomocą xylitolu. Każda strona opatrzona pięknymi ilustracjami Zosi. Z każdej karty bije artyzm i piękno. Zdjęcia są bardzo minimalistyczne i proste, dopełniają je ilustracje, razem tworzą zgrabną całość od której trudno oderwać oczy. Pod koniec książki znajdziemy dział „Żeby lepiej smakowało” gdzie znalazły się przepisy na podstawy takie jak bezy, aromatyzowane cukry, różne kremy. A na samym końcu ilustrowany przelicznik miar, składniki i przybory kuchenne. Publikacja dla każdego fana pięknych, estetycznych i słodkich książek kulinarnych.
„Alfabet ciast”, Zofia Różycka, Dwie Siostry 2015
Cena 34,90


Niepozorna, mała książeczka z ilustracjami na okładce. Czy czujecie się zaintrygowani? Ja zdecydowanie tak. Lato jak i następująca po nim jesień to czas przygotowywania przetworów. Chcemy zamknąć w słoikach każdy sezonowy smak, który kochamy. „Zawekować słońce” to małe kompendium wiedzy o przetworach. Każdy rozdział to opowieść o innym owocu. Znajdziemy tutaj oczywiście owoce, które zazwyczaj używamy do przetworów – brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, ale też co ciekawe - kasztany. Odrębny dział został poświęcony owocom z dawnych lat – chruścina jagodna (zwana inaczej poziomkowcem), dereń jadalny,  nieszpułka. Każdy owoc jest ciekawie opisany, są i cytaty o roślinach, historie i różne ciekawostki. Do każdego owocu jest również przygotowanych kilka propozycji przepisów. Każda strona książki ma piękne ilustracje. Są owoce, słoiki z konfiturami, ale też ciasta i inne desery, bardzo estetycznie wydana publikacja.
„Zawekować słońce”, Anastasia Zanocelli, Esprit 2015
Cena 24,90 zł


Kolejna niepozorna propozycja od Wydawnictwa Esprit wydana w takiej samej formie jak wcześniej wspomniane „Zawekować słońce”. Tym razem tematem przewodnim są zioła. Autorka odkrywa przed nami sekrety ziół, kwiatów i roślin, które powszechnie nazywamy chwastami. Czy idąc na spacer do lasu, na łąkę lub po prostu do własnego ogródka zwracacie uwagę na rośliny, które pojawiły się same z siebie, bez wysiania przez Was? Mniszek, pokrzywa, komosa… tak, to wszystko jest jadalne! W środku tej niewielkiej publikacji znajdziecie przepisy ze wspomnianymi roślinami, ale nie tylko! Są również jadalne kwiaty – akacje, stokrotki, fiołki. Jak widzicie prawie każda roślina, która nas otacza może być inspiracją do stworzenia całkiem nowego dania, którego smak Was zaskoczy.
„Sekrety wiejskich ziół”, Paola Mancini, Esprit 2015
Cena 24,90 zł


Na koniec mojego przeglądu perełka. Nie jest to nowość wydawnicza, a jedynie nowe wydanie starej książki, klasyki związanej z kulinariami. Brillat-Savarin żył w XVIII i XIX wiecznej Francji. Na papier przelał liczne anegdoty związane z jedzeniem, gotowaniem, restauracjami, szeroko pojętą kulturą kulinarną. Jest to lekka i dowcipna lektura, idealna na letnie popołudnie. Jak widać nie trzeba być związanym z gastronomią, aby napisać świetną książkę o niej. Jeśli Was to interesuje autor był prawnikiem. Zatem jeśli lubisz jeść i uważasz się za smakosza, zajrzyj do tej książki, bo może jednak wcale nim nie jesteś ;).
„Fizjologia smaku”, Anthelme Brillat-Savarin, Państwowy Instytut Wydawniczy 2015
Cena 30 zł



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.