Gazpacho

Dzień dobry!

Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i przypraw.

Dzisiaj gorąco zachęcam do przygotowania orzeźwiającego, zimnego chłodnika hiszpańskiego gazpacho. Szybkie danie, a jakże smaczne!

Chłodnik pomidorowy


Gazpacho


Składniki:
  • 1 kg pomidorów (u mnie malinowe, śliwkowe i cherry z własnego balkonu :-) )
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 czerwona cebula
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • szynka serrano

Wykonanie:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasadę szypułki i jak najwięcej pestek (nad sitkiem, tak aby nie zmarnować soku), wkładamy do wysokiego naczynia. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, odkładamy kawałek do dekoracji, a pozostałą dodajemy do pomidorów. Cebulę obieramy, odkładamy 1/4 do dekoracji, pozostałą dodajemy do warzyw. Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kawałek również odkładamy do dekoracji. Wszystkie warzywa razem z bazylia i przyprawami dokładnie blendujemy, dodajemy ocet i oliwę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby nasze gazpacho się dobrze schłodziło.

Chłodnik pomidorowy

Warzywa które pozostawiliśmy do dekoracji kroimy w drobną kostkę, szynkę serrano w paski. Zupę przed podaniem posypujemy dodatkami.

Chłodnik pomidorowy

Smacznego!