Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią

Dzień dobry!

Z wielkim smutkiem pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-).

Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem.



Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią


Składniki:
  • 1 kg truskawek (masa bez szypułek)
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 laski wanilii
  • ok. 400 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Truskawki kroimy w ćwiartki, a rabarbar w plasterki, całość zasypujemy cukrem. Z wanilii wyciągamy ziarenka, dodajemy je do truskawek i rabarbaru razem z pozostałymi laskami wanilii. Całość pozostawiamy na ok. godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i zaczynamy smażyć konfitury, aż uzyskają satysfakcjonującą nas konsystencję. Jeśli konfitura będzie zbyt mało słodka, można ją dosłodzić. Wyciągamy pozostałości wanilii.

Gotową, gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych, czystych słoików i pasteryzujemy 30 minut na ciepło.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ajj gdybym miala tylko wlasna spizarnie, już bym siedziała w konfiturach! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja powiem Ci, że nie mam spiżarni, wszystkie słoiki trzymam w mieszkaniu w bloku ;) z przezorności wszystko pasteryzuję, bo temperatura nieco wyższa niż w piwnicy czy prawdziwej spiżarni :)

      Usuń

Witaj! Dziękujemy Ci za wizytę!

Twój komentarz pojawi się po zatwierdzeniu.

Nie publikujemy wulgarnych komentarzy, jak również takich, które zawierają lokowanie firm.